Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Magnesy pamiątkowe na zakończenie roku szkolnego Bezpieczne wakacje
Magnes na lodówkę plus świąteczna lista życzeń.
York mały piesek Figurka dekoracyjna ogrodowa
SUP DESKA POMPOWANA Z AKCESORIAMI PADDLEBOARD 320CM 150KG NOWOŚĆ od...
SUP DESKA POMPOWANA Z AKCESORIAMI PADDLEBOARD 380CM 160KG NOWOŚĆ od...
SUP DESKA POMPOWANA Z AKCESORIAMI PADDLEBOARD 320CM 130KG NOWOŚĆ od...
JEŹDZIK GRAWITACYJNY ŚWIECĄCE KOŁA LED RÓŻOWY
JEŹDZIK GRAWITACYJNY ŚWIECĄCE KOŁA LED Z MUZYKĄ GRAJĄCY 76CM...
ZOBACZ OPINIE SKLEPU
Zaglądając w Kalendarz Świąt Nietypowych, możemy świętować kolejny dzień związany z tradycyjną polską potrawą, a są nim placki ziemniaczane.
Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, zagościła w naszej polskiej kuchni już od XVII wieku. Mówi się, że była potrawą chłopską. W każdym gospodarstwie uprawiano ziemniaki i były one jednym z najważniejszych składników dań tamtych czasów.
Placki ziemniaczane podawane są do dziś w różnorodnej wersji kulinarnej i nie tylko w Polsce. Jedzą je nasi wschodni, jaki i zachodni sąsiedzi.
Podaje się je ze śmietaną, jogurtem, gulaszem, cukrem, solą lub jada się placki dobrze wypieczone takie chrupiące bez dodatków.
Niektórzy pamiętają smak ziemniaka tzw. z blachy pieca węglowego, które wypiekali nasi dziadkowie. Placki układało się jeden na drugim na brzegu pieca, aby nie ostygły i jadło się je ze świeżym masłem i cukrem.
Dzisiaj już niewiele gospodarstw domowych posiada węglowe piece kuchenne.
Większości piecze się placki ziemniaczane na patelni z tłuszczem lub bez.
Aby placki były dobrze wypieczone i chrupiące najlepiej używać patelni specjalnie przeznaczonych do placków.
Ofertę patelni znajdziesz w naszym sklepie. PATELNIE i WOKI
U nas zagościł placek po węgiersku. Pomysł pochodzący z Węgier. Placki podaje się z gulaszem i papryką. Dodatki ostrej papryki rodem z Węgier znalazły swoje miejsce również na polskich stołach.
ok 1 kg startych na drobnych oczkach ziemniaków,
1-2 cebule,
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz do smaku,
Wszystko mieszamy i dajemy na rozgrzaną patelnię Patelnie
Placki tarte na średnich oczkach po upieczeniu mają wygląd szarpanych ziemniaków.
SMACZNEGO!