Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dzień Placka Ziemniaczanego.

Dzień Placka Ziemniaczanego.

  admin  

 (391)    (2)    0

  Kalendarz Świąt Nietypowych

Zaglądając w Kalendarz Świąt Nietypowych, możemy świętować kolejny dzień związany z tradycyjną polską potrawą, a są nim placki ziemniaczane.

To dziś 13 listopada obchodzimy Dzień Placka Ziemniaczanego

Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, zagościła w naszej polskiej kuchni już od XVII wieku. Mówi się, że była potrawą chłopską. W każdym gospodarstwie uprawiano ziemniaki i były one jednym z najważniejszych składników dań tamtych czasów.

Placki ziemniaczane podawane są do dziś w różnorodnej wersji kulinarnej i nie tylko w Polsce. Jedzą je nasi wschodni, jaki i zachodni sąsiedzi.

Podaje się je ze śmietaną, jogurtem, gulaszem, cukrem, solą lub jada się placki dobrze wypieczone takie chrupiące bez dodatków.

Niektórzy pamiętają smak ziemniaka tzw. z blachy pieca węglowego, które wypiekali nasi dziadkowie. Placki układało się jeden na drugim na brzegu pieca, aby nie ostygły i jadło się je ze świeżym masłem i cukrem.

Dzisiaj już niewiele gospodarstw domowych posiada węglowe piece kuchenne.

Większości piecze się placki ziemniaczane na patelni z tłuszczem lub bez.

Aby placki były dobrze wypieczone i chrupiące najlepiej używać patelni specjalnie przeznaczonych do placków. 

 PATENIE

 

Ofertę patelni znajdziesz w naszym sklepie. PATELNIE i WOKI

A jakie placki dziś jemy?

U nas zagościł placek po węgiersku. Pomysł pochodzący z Węgier. Placki podaje się z gulaszem i papryką. Dodatki ostrej papryki rodem z Węgier znalazły swoje miejsce również na polskich stołach.

     

Aby zrobić dobre placki ziemniaczane wystarczy :

ok 1 kg startych na drobnych oczkach ziemniaków,

1-2 cebule,

1 jajko

2-3 łyżki mąki pszennej,

sól, pieprz do smaku,

Wszystko mieszamy i dajemy na rozgrzaną patelnię Patelnie

Placki tarte na średnich oczkach po upieczeniu mają wygląd szarpanych ziemniaków.

SMACZNEGO!

 (391)    (2)    0

Twój komentarz został wysłany pomyślnie. Dzięki za komentarz!
Zostaw komentarz
Nie możesz opublikować komentarza, ponieważ nie jesteś zalogowany jako klient

Komentarze Facebook